Tips om elektrisch rijden goedkoper te maken

Elektrisch rijden wint snel aan populariteit, niet alleen vanwege de milieuvriendelijke aspecten, maar ook vanwege de potentieel lagere bedrijfskosten. Echter, de initiële investering en het opladen kunnen nog steeds een drempel vormen. In deze blog delen we praktische tips om elektrisch rijden goedkoper te maken, met bijzondere aandacht voor zakelijke laadpalen en subsidies die de kosten kunnen drukken. 

Kies het juiste elektrische voertuig

De keuze van het elektrische voertuig (EV) heeft een grote invloed op de kosten. Overweeg je behoeften qua bereik, grootte en prestaties. Een kleiner voertuig met een kleiner bereik kan bijvoorbeeld voldoende zijn voor dagelijks woon-werkverkeer en is vaak goedkoper in aanschaf en gebruik.

Maak gebruik van subsidies en fiscale voordelen

Verschillende overheden bieden subsidies en fiscale voordelen voor de aanschaf van elektrische voertuigen en laadstations. Deze kunnen de kosten aanzienlijk verminderen. Klik hier voor meer informatie over subsidie voor zakelijke laadpalen en ontdek welke financiële voordelen er beschikbaar zijn voor jouw situatie.

Overweeg zakelijke laadpalen

Voor bedrijven kan de installatie van zakelijke laadpalen een slimme investering zijn. Ze bieden niet alleen gemak voor werknemers en klanten, maar kunnen ook een bron van inkomsten zijn als je besluit om anderen tegen betaling te laten opladen. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor de installatie van deze laadpalen.

Plan je routes en laadsessies

Efficiëntie in het gebruik van je EV is cruciaal om de kosten te minimaliseren. Plan je routes en laadsessies zorgvuldig. Het gebruik van apps en navigatiesystemen die speciaal zijn ontworpen voor EV’s kan je helpen om de meest efficiënte routes te vinden en laadstations onderweg te lokaliseren.

Optimaliseer het opladen

Het optimaliseren van het oplaadproces kan helpen om de elektriciteitskosten te verlagen. Overweeg bijvoorbeeld om ’s nachts op te laden wanneer de elektriciteitstarieven lager zijn. Daarnaast kan het gebruik van slimme laadstations helpen om het opladen efficiënter te maken.

Onderhoud je EV goed

Goed onderhoud van je elektrische voertuig kan helpen om de levensduur van de batterij en de efficiëntie van het voertuig te maximaliseren. Volg de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant en zorg ervoor dat je EV regelmatig wordt gecontroleerd.

Overweeg een tweedehands EV

Een tweedehands elektrisch voertuig kan een kosteneffectieve optie zijn. De aanschafprijs is lager en veel EV’s behouden goed hun waarde en prestaties. Zorg er wel voor dat je een grondige inspectie uitvoert en de geschiedenis van de batterij controleert. 

Profiteer van lage bedrijfskosten

Elektrische voertuigen hebben over het algemeen lagere bedrijfskosten dan conventionele voertuigen. Dit komt door lagere brandstofkosten, minder bewegende onderdelen en vaak lagere onderhoudskosten. Dit kan op de lange termijn een aanzienlijke besparing opleveren. 

Deel je EV of laadstation

Een andere manier om de kosten te drukken, is door je EV of laadstation te delen. Dit kan via carsharing-programma’s of door collega’s toe te staan om gebruik te maken van het laadstation van het bedrijf.

Conclusie

Elektrisch rijden biedt veel voordelen, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door slimme keuzes te maken in de aanschaf en het gebruik van je EV, het benutten van subsidies en fiscale voordelen, en het optimaliseren van je laadstrategie, kun je de kosten van elektrisch rijden aanzienlijk verlagen. Met de juiste aanpak en de beschikbare hulpmiddelen en subsidies kun je genieten van de vele voordelen van elektrisch rijden, terwijl je de kosten minimaliseert.

Aanbevolen artikelen